Jeg samler på dækkeservietter. Ikke alle slags dog. Kun de vidunderligt smukke retro dækkeservietter i jute fra hedengangne Södahl. Tekstilfirmaet Södahl er nemlig ikke i dag, hvad det var oprindeligt. 


Södahl blev grundlagt tilbage i 1962 af Hans-Jürgen Schöbel, som i dag er udøvende billedkunstner i Brande og omegn. Tanken bag Södahl var at designe og formgive hverdagstekstiler til brug i hjemmet, som både var smukke, holdbare , prisbillige og som kunne kombineres på kryds og tværs. 

Særligt vævet jute var et populært materiale; både hos Södahl og generelt i perioden. Jute er en tekstilfiber fra juteplanten. Fibren er meget grov, strid og stiv og behandles derfor ofte med spindeolie, når man væver tekstiler af jutegarn. Det giver den karakteristiske duft. Materialet kaldes også bare sækkelærred og en afart, der var særlig populær i 60erne og 70erne kaldes hessian og brugt som tapet. Hessian er i øvrigt så småt ved at få en renæssance.

Det grove jutemateriale klæder de enkle, stiliserede dekorationer og de glade farver. Med tiden kom dog også andet husgeråd til; bla. service i flere farver med hjerter, dåser, bakker, glasbrikker mm. 

De fleste af Södahls duge, servietter, dækkeservietter, bordløbere, vægtæpper og andre tekstiler er mærket med det karakteristiske lille Södahl stofmærke. Flere af tingene er derudover også signerede med Hans-Jürgen Schöbels signatur i monogram. De ting er særligt fine og altid værd at gå på jagt efter. Hans-Jürgen Schöbel var allerede i ‘60erne og 70’erne en fremragende kunstner; særligt tekstilkunstner. 

Motiverne på tekstilerne omfatter alt fra flora og fauna (dyr, frugter mm), byopstalter (både hjemlige og mere eksotiske), jule- og påskemotiver, danserinder, æbleplukkere og meget, meget mere. 

Södahl oplevede et decideret eksporteventyr op gennem 1970erne og man derfor være heldig at finde sjældne tekstil-ting på både ebay, etsy og andre steder. 

Tekstilerne er i dag eftertragtede samlerobjekter. Det bør i en parentes bemærkes, at Södahl i dag ganske vist har sit navn fra Hans-Jürgen Schöbel og hans grundlæggelse af firmaet, men at det ikke af gavn har noget som helst med ham at gøre. Tydeligvis.