Memphis Gruppen – legesyge italienere

En af de mest besynderlige, men måske også mest interessante design-grupper i det 20. århundrede. Memphis Gruppen.

Møbler og design i 1950erne og 60erne havde været lækkert, eksklusivt, af naturlige materialer som træ og læder og snedker-fremstillet. 1970erne bød på flere farver, plastik, muslingeskaller og ølkasser. 1980erne brød med tidligere tider. Stålrør, neonrør og læder var én tendens. Minimalistisk, koldt og maskulint. Og så var der italienerne!!

Det startede i Milano. I 1980. Manden bag var Ettore Sottsass 1917-2007. Han var italiensk de-signer og arkitekt og måske især kendt for den orange-røde skrive-maskine Valentine fra 1969, de-signet for Olivetti. Han var født i Innsbruck i Østrig, vokset op i Milano, uddannet i Torino og tjente under 2. verdenskrig i den italienske hær, hvor han tilbragte adskillige år i koncen-trationslejr i det tidligere Yugoslavien.

I 1981 mødtes Et-tore Sottsass med andre, internatio-nale arkitekter og designere til en festlig aften og nat med godt med alkohol og Bob Dylans ‘Stuck Inside of Mobile With the Memphis Blues Again’. Sangen gav navnet til deres nye designsammenslutning: The Memphis Group.

Gruppen designede og lancerede både møbler, keramik, lamper og tekstiler; alle i den helt karak-teristiske, postmodernistiske stil, som prægede 1980erne. Men Memphis Gruppen var alligevel helt deres egen: møblerne og lamperne var legende, drilske, i skæve former og forskellige materialer. Helt unikt. Har man først set et møbel fra Memphis Gruppen, glemmer man det ikke. På godt eller ondt alt efter smag.

Det har ikke skortet på kritik af Memphis Gruppens frembringelser, bla har en udtalt, at Memphisstilen er “a shotgun wedding between Bauhaus and Fischer-Price”. Og ingen tvivl om, at Memphis Gruppens ting er excen-triske, bizarre, forvirrende og overras-kende. Men de er også fantastiske, humoristiske og vanvittigt gennemførte.

Ude i verden er originalt design fra Memphis Gruppen, der bla også talte navne som George J. Sowden f. 1942, Alessandro Mendini f. 1931, Shiro Kuramata 1934-91 og Michele de Lucchi f. 1951, stærkt eftertragtet i den designfikserede elite, fx trendsættere, interiørdesignere og modeikoner som Karl Lagerfeld, og priserne er ofte høje. Herhjemme har vi ikke helt fået øjnene op for de legesyge italienere.

Fotos: Lauritz.com/Wikipedia.

Tags: , , ,